Reizen naar het ziekenhuis door patiënten en medewerkers
Geschat wordt dat mobiliteit tot een kwart van de CO2-uitstoot van de zorg veroorzaakt. Voor circa driekwart komt dit door reisbewegingen van zorgmedewerkers zelf. Uit een life cycle assessment van een coloscopie blijkt dat ruim drie kwart van de CO₂-uitstoot is toe te schrijven aan de reisbewegingen van medewerkers en patiënten.
Zorgmedewerkers worden aangemoedigd om waar mogelijk met de fiets of het openbaar vervoer naar het werk te komen. Dit draagt niet alleen bij aan een lagere CO₂-uitstoot, maar komt ook de gezondheid van zowel medewerkers als patiënten ten goede. Daag uw collega’s bijvoorbeeld uit in een fietschallenge waarin iedereen een week de auto laat staan en die fiets of het OV neemt naar het ziekenhuis.
Om reiskilometers van patiënten te beperken stimuleren we het bundelen van dagelijkse zorgpraktijken, zoals bloedafname, scopie onderzoek en de poliafspraak. Daarnaast raden we aan om consulten, indien mogelijk, telefonisch of via videobellen te doen. Probeer uw patiënten te enthousiasmeren om op de fiets of met OV naar het ziekenhuis te reizen.

Verdeling van CO2 uitstoot van 1 coloscopie (bron: DDD News - 4 '23.pdf)
Vliegen naar congressen
Bij het plannen van congressen, symposia en andere bijeenkomsten adviseren we om met de trein te reizen of deze online bij te wonen. De meeste universiteiten hebben reeds een reisbeleid over hoe te reizen naar congressen in het buitenland (zie afbeeldingen).
Vliegen heeft een enorme impact op het milieu, met een CO₂-uitstoot die tot wel elf keer hoger is dan reizen per trein en aanzienlijk groter dan autorijden, vooral op korte afstanden. Een enkele retourvlucht naar New York kan al een derde van de jaarlijkse CO₂-uitstoot van een gemiddelde Europeaan bedragen. Daarom roepen wij op tot bewust reisgedrag in de medische sector door te reizen met de trein. Indien het noodzakelijk is om met het vliegtuig te gaan neem dan een directe vlucht, vlieg met economy class en compenseer de CO₂-uitstoot.
De oceaan overvliegen voor een congres kan echt niet meer | medischcontact
‘Is er een dokter aan boord?’ | NTVG
Opinie | Congres in New York? Stop daarmee - NRC
Vliegen voor de wetenschap: hypocriet, of een noodzakelijk kwaad? | Trouw
The non-flying doctors: waarom juist artsen niet achteloos de wereld zouden moeten overvliegen | de Volkskrant
Transforming ESCMID in a time of climate change: a call for sustainable conferencing - Clinical Microbiology and Infection

Bron: Reisbeleid UvA, Duurzaam reizen - Universiteit van Amsterdam (uva.nl)

Bron: Reisbeleid Radboudumc
KNMG gedragscode
KNMG gedragscode 14/15: “Als arts ben je je bewust van de relatie tussen gezondheid, klimaat en milieu. Je zet je in voor een duurzame zorgsector en gezonde leefwereld.”
Kernregel14 | KNMG
Gedragscode voor artsen | KNMG
