Darmen

Darmklachten kunnen uiteenlopende oorzaken hebben en zowel acuut als chronisch zijn.
Problemen in de dunne darm kunnen bijvoorbeeld veroorzaakt worden door een afweer-reactie tegen stukjes van een bepaalde gluten, waardoor de darmwand beschadigd raakt. Gluten komt voor in de graansoorten tarwe, rogge, gerst, spelt en kamut. Haver is van nature glutenvrij, maar is vaak besmet met gluten. Daarnaast zit gluten in producten waarvan je het niet verwacht, zoals chips, sauzen of medicijnen. Het darmslijmvlies verliest door contact met het gluten haar darmvlokken. Met als gevolg dat voedingsstoffen slechter kunnen worden opgenomen en voedingstekorten ontstaan. Deze glutenallergie heet darmspruw of coeliakie en uit zich meestal in diarree, vettige ontlasting en vermagering.

Dikkedarmpoliepen zijn gelukkig meestal goedaardig en worden vaak bij toeval in de darm ontdekt. Een poliep is een uitstulping van het slijmvlies. Slechts bij een klein percentage van alle poliepen, vooral bij adenomen, treden op de lange duur kwaadaardige veranderingen op. Pas nadat een poliep na verwijdering uit de darm is onderzocht, wordt duidelijk of het gaat om een adenoom of een ‘gewone’ poliep. Daarom worden alle poliepen die bij een dikkedarmonderzoek worden gevonden, verwijderd. Dat vermindert de kans op darmkanker.

Zowel in de dunne als in de dikke darm kunnen chronische ontstekingen optreden. Om nog onbekende oorzaken ontstaan in de darmen zweren, die soms groter worden. Bij de ziekte van Crohn komende ontstekingen voornamelijk in het laatste deel van de dunne darm en in de hele dikke darm voor. Beide ziektebeelden beginnen vooral op jonge leeftijd. De verschijnselen zijn: buikpijn, diarree, algehele malaise, misselijkheid, gewichtsverlies en soms koorts.

Minder ernstig, maar wel vervelend is de prikkelbare darm of spastisch colon. Er zijn bij deze aandoening geen duidelijke lichamelijke afwijkingen te vinden. De klachten worden veroorzaakt door het onregelmatig en krampachtig samentrekken van de dikke darm. Dit uit zich in buikpijn, soms zeurderig of krampend en een verstoorde stoelgang. Meestal worden diarree en verstopping afgewisseld.

Een veel voorkomende darmklacht is verstopping. De ontlasting komt minder dan 3 keer per week of alleen door hard persen tot stand. De meest voorkomende oorzaken zijn te weinig voedingsvezels gebruiken en te weinig vocht drinken. Ook diarree is bij veel mensen bekend en wordt vaak veroorzaakt door met bacteriën of parasieten besmet voedsel. Bijvoorbeeld tijdens vakantiereizen. Er zijn veel andere aandoeningen die diarree geven. Mocht u een lang aanhoudende diarree hebben, dan is het raadzaam dat u zich door een arts laat onderzoeken.

U kunt de gewenste brochure via de website van het MLDS downloaden.

Magma
Uitgave september 2024          Uitgave juni 2024         

   MAGMA 3-2024_COVER.JPG      MAGMA 2-2024_COVER.JPG            
__________________________________________

groene_mdl_logo.jpg

Commissie Groene MDL
______________________________________

De NVMDL is lid van de
Federatie van Medisch Specialisten (FMS)

 FMS logo_1.jpg
______________________________________

Richtlijnendatabase FMS

richtlijnendatabase_banner2017_0.png

______________________________________

Maag Lever Darm Stichting

medium_Logo_MLDS_RGB_HR01-online_0.jpg

De NVMDL heeft in samenwerking met de Maag-Lever-Darm Stichting (MLDS) brochures over de meest voorkomende aandoeningen gemaakt.

U kunt deze vernieuwde en gratis te bestellen folders inzien via de MLDS website