Groene MDL - subcommissie voeding - februari 2024
De groene MDL staat voor gezonde en duurzame voeding, binnen en buiten het ziekenhuis. Dat betekent: overwegend plantaardige eiwitten, veel groente en vezels en zo weinig mogelijk bewerkt voedsel (processed foods).
Voor de productie van vlees, eieren en zuivel wordt wereldwijd ruim driekwart van het landbouwoppervlak gebruikt voor begrazing en productie van voedsel voor vee, terwijl dit voor slechts 37 procent bijdraagt aan geconsumeerde eiwitten en 18 procent van onze calorie-inname [1]. In Nederland komt ruim een kwart van de uitstoot van broeikasgassen uit de landbouw, het overgrote deel daarvan komt uit de veeteelt [2]. Een plantaardig dieet is niet alleen ‘goed voor de wereld’, het heeft ook gezondheidsvoordelen. Het eten van bewerkt of rood vlees (vlees van rund, varken, schaap en geit) draagt bij aan het ontstaan van (darm)kanker, chronische ziektes en darmontsteking [3 -6]. Daarom zijn wij van mening dat we van plantaardig voedsel de standaard dient te zijn in het ziekenhuis (bijvoorbeeld in het [personeels]restaurant, bij [lunch]vergaderingen) en bij congressen.
Als leidraad kan de richtlijn gezonde voeding en het advies van de Nederlandse Gezondheidsraad en het EAT Lancet dieet worden gebruikt (zie onderstaande links). Zie ook de overige behulpzame links en artikelen voor implementeren van gezonde en duurzame voeding in uw eigen leven en uw medische praktijk.
Websites
Artikelen
Documentaires
Boeken
- Plant-Based Nutrition in Clinical Practice - Shireen Kassam, Zahra Kassam, Lisa Simon RD
- Groene planeet, groene zorg - Jurjen J. Luykx
Wetenschappelijke artikelen (1-3)
1.. Poore et al., Reducing food’s environmental impacts through producers and consumers. Science 2018; 360, 987–992. doi: 10.1126/science.aaq0216
2. Centraal Bureau voor de Statistiek, Welke sectoren stoten broeikasgassen uit? https://www.cbs.nl/nl-nl/dossier/dossier-broeikasgassen/welke-sectoren-s... - geraadpleegd 9 mei 2023.
3. Voedingscentrum, Waarom is minder vlees eten beter voor je gezondheid en het milieu? En hoe doe je dat? https://www.voedingscentrum.nl/nl/duurzaam-eten/waarom-is-minder-vlees-e... - geraadpleegd 9 mei 2023.
4.Dinu M, Abbate R, Gensini GF, Casini A, Sofi F. Vegetarian, vegan diets and multiple health outcomes: A systematic review with meta-analysis of observational studies. Critical Reviews in Food Science and Nutrition. 2017;57(17):3640-9.4.
5.Bolte LA, et al., Long-term dietary patterns are associated with pro-inflammatory and anti-inflammatory features of the gut microbiome. Gut 2021;70:1287–1298. Pdf via: https://gut.bmj.com/content/70/7/1287.info
6. Chiba M, Nakane K, Komatsu M. Westernized Diet is the Most Ubiquitous Environmental Factor in Inflammatory Bowel Disease. Perm J. 2019;23:18-107.